به گزارش صدخبر عملیات پنجه عقاب نام عملیاتی است که قرار بود بامداد روز 5 اردیبهشت ماه 1359 توسط نیروهای دلتای ارتش آمریکا از مرز زمینی ترکیه و به وسیله تعدادی کامیون اجرا شود، اما به دلیل برآورد تلفات احتمالی سنگین، طریقه اجرای آن عوض شد.
امروز ۳۸ سال است از عملیات شکستخورده آمریکاییها به ایران میگذرد. چرایی شکست در طبس سالهاست که برای کارشناسان و مقامات ایالات متحده گنگ است؛ حملهای که نتیجه آن برای جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا بسیار مهم به شمار میآمد و اکثر کارشناسان نظامی که وی برای بررسی موضوع حمله به ایران به کاخ سفید دعوت کرده بود، باتوجه به نیروها و تجهیزات نظامی این کشور، آمریکا را بنابر استفاده از اصل غافلگیری پیروز این پیکار میدانستند؛ اما دست تقدیر چیز دیگری را برای نیروهای نظامی آمریکا در ایران رقم زد.
جاسوسان در لباس کارمندان سفارت
روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ هیچ گاه از تاریخ جمهوری اسلامی ایران پاک نخواهد شد؛ روزی که دانشجویان پیرو خط امام با جسارت مثال زدنی به سفارت (لانه جاسوسی آمریکا) حمله و آنجا را تسخیر کردند. در این حمله حدود ۶۶ نفر از جاسوسان آمریکایی که در قالب کارمندان سفارت کار میکردند دستگیر و ۷۰ سند فوق محرمانه این کشور که نشان دهنده اعمال قبیح سازمان سیا در ایران بود ضبط شد.
تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام باعث شد آمریکا خطر بزرگی را در منطقه احساس کند. همین موضوع جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا را وادشت تا در خصوص آزادسازی ماموران و اسناد سیا جلسهای را با سران کاخ سفید ترتیب دهد. نتیجه جلسه این شد که ۹۰ کماندوی آمریکایی به ایالت آریزونای آمریکا برای گذراندن آخرین تمرینات مشابه با موقعیت جغرافیای ایران اعزام شدند؛ علاوه بر این تیم 90 نفره، نیروهای تدارکات و پشتیبانی این عملیات هم به صورت قاچاق وارد ایران شدند و از زمان ورود با نیروهای ضد انقلاب و جداییطلبان ارتباط برقرار کردند.
برژینسکی مشاور کارتر درباره این عملیات میگوید «روز اول آوریل (۲۲ فروردین) جیمی کارتر از من خواستار تشکیل جلسه اضطراری در شورای امنیت ملی شد و گفت که به نظر من زمان اقدام فرا رسیده است.» کارتر جلسه یاد شده را با این سخنان آغاز کرد: «به نظرم امکان خلاصی گروگانها بسیار بعید به نظر میرسد، اما ما بایستی حاکمیت خود را اعمال کنیم و حالا وقت آن است که عمل مناسب انجام پذیرد و جدول زمانی آن هم تهیه شود.» وی ادامه داد «ما باید برای آزادی گروگانها وارد عمل شویم و عملیات در اولین فرصت ممکن باید آغاز شود.»
قاهره، عمان و طبس؛ مسیر شکست تاریخی دلتاها
ژنرال جونز رئیس وقت ستاد مشترک ارتش آمریکا، تاریخ ۴ اردیبهشت را مناسبترین زمان برای شروع عملیات اعلام کرد. بدین ترتیب غروب روز پنج شنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۵۹ تعداد شش فروند هواپیمای ۱۳۰-C و ۷ فروند بالگرد نفربر آمریکایی، 90 کماندو را از قاهره به ناو هواپیمابر NIMITZ در دریای عمان و نزدیک آبهای ایران منتقل کردند؛ قرار بود هواپیماها، کماندوهای آمریکایی را از این ناو به طبس ببرند و از آنجا هلی کوپترها آنها را به تهران منتقل کنند.
پس از ورود هواپیماها و بالگردهای آمریکایی به آسمان جمهوری اسلامی ایران، یکی از هلیکوپترها حوالی راور کرمان به دلیل نقص فنی مجبور به فرود اضطراری شد و افراد داخل آن، به بالگردهای دیگر پیوستند و آن بالگرد با توجه به از بین رفتن دستگاه هیدرولیکی به ناو NIMITZ بازگشت. این موضوع نخستین زنگ هشدار شکست برای آمریکا در جریان حمله به ایران بود؛ اما آنها همچنان معتقد بودند در این عملیات به پیروزی خواهند رسید.
بدین ترتیب شش فروند هواپیما c۱۳۰ و ۶ فروند بالگرد آمریکا با پشتیبانی نیروهای ضد انقلاب برای شروع عملیات پنجه عقاب روی باند فرودگاهی دست ساز در طبس نشستند، اما یکی دیگر از بالگردهای آمریکایی زمان سوختگیری با نقص فنی مواجه شد و از کار افتاد. این موضوع باعث شد تا آمریکاییها از انجام این عملیات ناامید شوند، زیرا برای اجرای مرحله بعدی عملیات، نیاز به ۶ فروند بالگرد داشتند.
فرار رو به جلوی کارتر و دار و دستهاش
فرمانده عملیات پنجه عقاب با توجه به این که راضی به پایان دادن عملیات نبود، با ناو مستقر در دریای عمان تماس گرفت و موضوع را برای کسب تکلیف با سران کاخ سفید درمیان گذاشت. جیمی کارتر وقتی در جریان وضعیت قرار گرفت دستور پایان عملیات را صادر کرد؛ اما صحرای طبس و توفانی که چیزی جز دست تقدیر الهی در آن نبود آمریکاییها و تجهیزات نظامی آنها را غافلگیر کرد و صحرای طبس تبدیل جهنم نیروهای آمریکایی شد.
یک فروند هواپیما و بالگرد نیروهای نظامی آمریکا با توجه به دستور کارتر مبنی بر عقب نشینی، هنگام بلند شدن از زمین با یکدیگر برخورد کردند و آتش گرفتند. بر اساس آمار بدست آمده ۸ نفر کشته و ۴ نفر دستگیر و مابقی سرنشینها نیز متواری شدند. ۵ فروند بالگرد باقیمانده نیز به دلیل نقص فنی نتوانستند پرواز کنند و در جای خود زمینگیر شدند.
نکته جالبی که در خصوص شب عملیات پنجه عقاب وجود دارد، صاف و مهتابی بودن هوای کویری طبس است. علاوه بر این موضوع، اطلاعات سازمانهای هواشناسی آمریکا که یکی از منابع مهم قبل از این عملیات بود، هیچگونه توفان یا تندبادی را در منطقه پیش بینی نکرد. گفتنی است حمله نیروهای دلتای آمریکایی به ایران عنوانهای متعددی از قبیل عقاب طبس، کاسه برنج، نور شب و نجات گروگانها در ایران داشت.
ستون پنجمی به نام بنیصدر
ابوالحسن بنی صدر رئیسجمهور مخلوع کشورمان در زمان حمله دلتاهای آمریکا فرمانده کل قوا بود، فردی که خیانتهای زیادی را به همراه سازمان منافقین به انقلاب اسلامی در قالب یک رئیسجمهور مرتکب شد. در داستان پنجه عقاب نیز او خیانت دیگری را به ایران اسلامی وارد کرد؛ پس از فرار نیروهای آمریکایی از طبس، هلیکوپترهای آنها حامل اسناد مهمی بود که به دست فرمانده سپاه پاسداران یزد رسانده شد، اما بنیصدر با بهانه دسترسی دوباره آمریکاییها به این اسناد دستور نابود کردن بالگردهای آمریکایی و اسناد را صادر کرد.
تحلیلهای بسیاری در خصوص آنچه که در طبس اتفاق افتاد و دلایل عدم پیروزی نیروهای کارتر با توجه به پیش بینیهایی که همگی پیروزی نیروهای آمریکایی را حدس زده بود، وجود دارد، اما موضوعی که کاملا در خصوص عملیات پنجه عقاب در طبس مورد تایید است، خواست خدا و دست تقدیر بود که آمریکاییها را در صحرای طبس دست و پا گیر کرد.
شنهایی که مامور خدا بودند
امام خمینی (ره) در خصوص اتفاقات طبس میفرمایند: آیا جز این بود که یک دست غیبی در کار است؟ چه کسی هلی کوپترهای آقای کارتر را ساقط کرد؟ ما ساقط کردیم؟ شنها ساقط کردند. شنها مأمور خدا بودند، باد مأمور خداست. با توجه به این که آمریکا در طبس شکست سنگینی را متحمل گردید، به حق بودن انقلاب اسلامی به همگان ثابت شد.
شکست کاخنشینان واشنگتن در طبس اولین شکست آنها در جهان و به ویژه منطقه غرب آسیا نبود. آنها بعد از طبس در افغانستان، پاکستان، عراق و سوریه نیز شکستهای زیادی را متحمل شدند که یکی از یکی سنگینتر بودند. شاید مقامات آمریکایی فکرش را هم نمیکردند که روزی هر کجا که قدم میگذارند شکست سنگینی را به کارنامه سیاه خود اضافه کنند، شکستهایی که در اقصینقاط جهان از آنها خاطره دارند، از خلیج خوکها گرفته تا ویتنام و یمن.
نظرات شما عزیزان: